zondag 29 september 2024

De tram rijdt digitaal.

In de afgelopen twee weken zijn rails gelegd en aangesloten, wissels aangesloten en het digitale systeem in werking gesteld. Alles ging goed, maar niet altijd gemakkelijk!



De later verdekte keerlus is van rails voorzien en getest.

Het leggen van de RocoLine rails is niet moeilijk. Ik lijm ze met "Bison Alleslijm" vast op de kurk. Dat doe ik al 50 jaar en dat heeft nooit problemen gegeven. Lastiger zijn de scherpe bogen bestaande uit flexrail. Ik kreeg het nog niet goed voor elkaar een enkele spoorstaaf voor te buigen in een voldoende vloeiende boog. Maar het kan wel, zie volgend bericht. Ik koos eerst nog voor het handmatig buigen van de gehele rail en deze vast te zetten tussen op maat gesneden 2 mm grijs karton. De dwarsligger had ik vooraf aan de buitenzijde los gesneden. Ook zonder het karton bleef de rail vast op zijn plek, maar voor de zekerheid is het karton ook al definitief vastgeplakt. Deze opvulling naast en tussen de sporen zou er later toch moeten komen.



Binnenboog van Roco R1 (25 cm), buitenboog van Roco Flexrail R=29,5 cm.

In de verdekte keerluis moest vooraf tunnelbovenleiding worden aangebracht. Dat heb ik opgelost door een spoorstaaf aan het plafond vast te schroeven. Dat lijkt nu een goede oplossing. Buiten het overdekte gedeelte neemt later een rijdraad het over. De railstaaf is voor montage van de bovenplaat vastgezet. Dat hier uiterst nauwkeurig gewerkt moest worden hoeft geen uitleg.



Tunnelbovenleiding (railstaven) gemonteerd tegen de bovenplaat. 
De schroeven aan het einde van vier onderbroken lijnen zijn de latere bevestigingspunten voor de met veertjes af te spannen rijdraden op het zichtbare gedeelte.


Tram "ondergronds". De ruimte tussen bovenzijde spoorstaaf en onderzijde bovenleidingstaaf is 65 mm. Maar bij het uitkomen van de "tunnel" ligt het spoor al weer 1 cm hoger. Daar is dus slechts 55 mm beschikbaar. Voor de huidige (Riess) PCC's voldoende, maar voor andere trams?

De meeste moeite had ik met de koppeling tussen IB 2 Neo en de laptop met Windows 11. Er moest vooraf een driver geïnstalleerd worden die van de site van Uhlenbrock te downloaden was. Windows 11 download op de achtergrond. Dat deed ik via de WiFi en dat bleek lange tijd te duren. Ik had hier meer geduld voor moeten hebben.

Maar het programma Koploper communiceert prima met de IB! Leuk om te zien dat een druk op het schakelbord van de IB ook direct resulteert in het omzetten van het wisselsymbool op het laptopscherm.



Lijn 12 is al zichtbaar op het scherm (aanklikken voor een leesbaar beeld)

De eerste tram is voorzien van een ESU Lokpilot 5 micro decoder. Ik ben nog bezig met een definitieve keuze voor merk decoder en bevestigingsplek in de tram. Later plaatjes hiervan!

Met groet, Jan

maandag 16 september 2024

De kleur groen

 


De modeltramtafel op 16 september 2024, voorzijde in RAL 2009.

De modeltramtafel staat in de woonkamer. Daarom zijn, anders dan bij vorige modelbanen, achtergrond en voorzijde direct op kleur gebracht. Maar de keuze van de kleur groen heeft wat moeite gekost!

Een zwarte voorzijde vond ik in onze huiskamer niet passen. Het donkerbruin van de vorige RhB modelbaan wilde ik niet weer gebruiken. Groen leek mij een mooi alternatief.

Ik had daarvoor RAL 6002 in gedachten, de kleur van de biezen op de beige HTM PCC's. Maar dat viel even tegen! Ik werk met muurverf. In het volle daglicht van het kamerbrede raam werd het HTM groen veel te licht en te fel groen voor de panelen aan de voorzijde van een een modeltrambaan.



Het te lichte HTM groen, RAL 6002.


Daarom met de RAL kleurstalen maar eens in de buitenlucht een keuze gemaakt en zo uiteindelijk RAL 2009 van de eerste foto gekozen. Dat oogt een stuk rustiger. Er komt nog een tweede laag.
De panelen blijven afneembaar en zijn met klemplaatjes aan de binnenzijde vastgezet. Ze steunen daarbij met aan de panelen gemonteerde balkjes18 x 18 mm in de horizontale openingen van de tafel.

De afgelopen week was koud en regenachtig. Prima weer om te bouwen. Ik heb de tafel gereed kunnen maken om de eerste rails te leggen. Op het 12 mm hardhouten multiplex is 4 mm kurk aangebracht.



4 mm Kurk op het 12 mm multiplex.


De verdekte keerlus blijft nog even open voor de aanleg van de rails en de tunnelbovenleiding. Daarna gaat "het deksel erop" en wordt de kurk ook op de plaat van de zichtbare keerlus gelijmd.



Onderlinge koppelingen van de losse tafels.


Het is goed om bij het bouwen van de tafels al na te denken over waar alle spullen aan de onderzijde gaan komen. Voor je het weet wil je later een wisselaandrijving monteren waar al een balk zit. Dat is een hele puzzel. Het puzzelen zal nog wel een tijdje duren!

Wordt vervolgd,

Jan


zondag 8 september 2024

De houtbouw

 


De modeltramtafel op 8 september 2024.


De afgelopen week stond in het teken van een CV aanpassing in onze flat. Veel lawaai en dus helemaal niet erg om zelf ook maar eens wat rumoeriger te zijn. Bouwen in de woonkamer heeft zijn beperkingen. Ik zaag alles beneden in de berging en monteer alles door te lijmen en te schroeven.

Op de 2,98 m lange dioramatafel heb ik twee raamwerken van 1,475 m lengte tegen elkaar gezet. Dit is de basis voor twee uitneembare tafels. Ze hebben genoeg speling aan de zijkanten zodat uitschuiven makkelijk is.

Ik bouw al 50 jaar met vuren latten en balkjes. Voor de tafels latten van 18 x 94 mm, voor de verdere opbouw latten van 18 x 44 mm. Een echte timmerman zal er van gruwen maar ik verbind de planken door stukjes balk 44 x 44 mm in de hoeken te schroeven. 



(aanklikken om te vergroten)


Voor de platen gebruik ik hardhout multiplex, 12 mm dik. Dat is behoorlijk zwaar, maar heel stabiel. Ooit heb ik een keer het lichtere populieren multiplex gebruikt, maar dat gaf grote doorbuigingen.



Een tram neergezet op de 3,5 % helling.


Op de linker tafel ligt de later verdekte lus direct op de tafel. Vanaf die lus ligt het multiplex in een helling van 3,5 % om op de rechterzijde 8,8 cm boven de tafel uit te komen. De opzet was om met 3,3 % op 8 cm te komen, maar het was makkelijker bouwen om de bovenliggende platen op twee maal 44 mm plankbreedte te leggen. Het stijve multiplex zorgt voor een vloeiende overgang tussen helling en horizontale delen. De 0,8 cm extra hoogte geeft ook wat meer ruimte onder het lage "plafond" boven de keerlus. 



De lus blijft bereikbaar door een opening in de plaat.

In de komende week wordt deze ruwbouw afgerond. Alleen het multiplex voor de bovenste laag op de linker tafel blijft nog in de berging staan. Die wordt pas gemonteerd als de rails in de keerlus gelegd en aangesloten zijn.

Voor dat rails gelegd gaan worden komt eerst 4 mm kurk op het multiplex. Dat scheelt een hoop contactgeluid. 

De voorzijde van de tafel wordt later afgewerkt met 6 mm afneembaar multiplex, geschilderd in een passende kleur. Bij de vorige modelbaan gebruikte ik donkerbruin. Nu denk ik aan RAL 6002 loofgroen, de kleur uit de kop van dit Blog en van de donkergroene biezen op de PCC's uit 1975!


Wordt vervolgd, Jan

zondag 1 september 2024

De tafel


1 september 2024
Ik kan gaan bouwen!

Op de laatste dag van augustus is het voormalige RhB diorama van de tafel verwijderd. De tafel staat in de woonkamer. Het moet er wel een beetje netjes uitzien. Daarom is het hout schoon gemaakt en is de achtergrond weer van een nieuwe laag lichtblauw voorzien (Muurverf van Karwei, kleur IG PS-1198).

Daarvoor is weken hard gewerkt om het diorama leeg te maken. Alles kwam er gemakkelijk en ongeschonden vanaf. Maar het loshalen van de ondergrond viel tegen. Er waren toch nog schroeven verborgen waardoor er hier en daar hout verwijderd moest worden. 



Voor de ontmanteling begonnen was. 



29 augustus 2024
T.b.v. de recycling: Al het metaal, dus ook de railstaven zijn verwijderd.



De tafel direct na de verwijdering van het landschap. 
Ik had beter eerst het bruine paneel aan de voorzijde kunnen verwijderen.

De lessen uit deze afbraak:

De helft van het landschap paste goed in lift en auto. Ik zal de nieuwe trammodelbaan in twee delen gaan bouwen. De modelbaan bestond oorspronkelijk ook uit twee delen. Maar die deelbaarheid werd later, vanwege een ingewikkelde bovenleiding, bewust losgelaten.  

Het uit de tafel tillen van het complete landschap was (te) zwaar. De nieuwe modeltrambaan blijft in twee delen uitschuifbaar. Houtafwerking aan de voorzijde dient afneembaar te blijven.

Dat laatste bleek ook het geval te zijn bij de oude baan, ik had het niet gelijmd, maar wel de schroeven volledig onzichtbaar weggewerkt. Nadien bleek dus dat uitschuiven goed mogelijk was geweest.

Wordt vervolgd,

Jan