Pagina aangevuld op 4 januari 2025
Mijn modeltrambaan wordt weer digitaal aangestuurd met het computerprogramma Koploper.
Een deel van de modelbaan is niet zichtbaar en er zullen meerdere trams rijden. Ik kan dus niet helemaal op zicht rijden. De computer laat de trams volgens dienstregeling rijden. Er kan ook altijd met de hand worden gereden.
Het voorlopige baanontwerp van 29 september 2024:
Intellibox 2neo van Uhlenbrock
Op mijn vorige baan had ik het systeem van Lenz Digital. Dat systeem werkte prima met Koploper, maar wel via de oude seriële verbinding tussen interface en laptop. De oude interface is niet meer verkrijgbaar en eenvoudige laptops hebben geen seriële poort meer. Via een USB verbinding functioneert Koploper niet altijd goed met Lenz. Die problemen wilde ik voorkomen. Ik ben overgestapt over op de centrale van Uhlenbrock, de Intellibox 2neo.
Op de vorige modelbanen werden de treinbewegingen geregistreerd door stroomdetectie van geïsoleerde baanvakken. Dat is ook nu weer toegepast.
Het ontwerp voor de spoorsecties (het sporenplan is later nog iets gewijzigd):
Rood = stopsectie, Geel = afremsectie. Aanklikken voor leesbaar beeld
YaMoRC YD6016LN terugmelder
De YaMoRC YD6016LN voor stroomdetectiemelding
SA-DEC-4-DC-G schakeldecoder van LDT
Onder de baan worden ook schakeldecoders aangesloten op het digitale systeem. Hiervoor gebruik ik, net zoals ook op mijn vorige modelbanen, de schakeldecoders van LDT. Het zijn degelijke decoders en makkelijk in te stellen. Elke decoder heeft vier enkelvoudige relais. Ik gebruik die relais om wissels om te zetten. Het schema van de site van LDT:
De SA-4-DEC-DC van Littfinsky Daten Technik voor het omzetten van de Tortoise Wisselaandrijvingen.
Naast het omzetten van de wissels gaan de decoders ook weer gebruikt worden voor het aan en uit zetten van geluiden en verlichting.
Laptop en IB zijn rechtsachter de modeltramtafel geplaatst in een boekenkast.
Computerprogramma Koploper
Op 3 oktober was de baan rijtechnisch klaar en het computerprogramma Koploper gereed.
Nadat op 9 oktober drie trams een decoder hadden gekregen kon het proefbedrijf beginnen. Een schermafdruk van het scherm met de drie trams op de baan op 10 oktober 2024:
Lijn 3 staat in het eindpunt te wachten tot de vertrektijd van .40 Een tweede tram, lijn 8, is nog onderweg en is gestopt bij de halte en zal na een minuut verder rijden. De derde, lijn 10, staat nog ondergronds en vertrekt om .45. De lijnnummers hebben niets met het voorbeeld van doen. Ik heb de decoders genummerd naar het lijnnummer, wel zo makkelijk.
Zoals (bij mij) gebruikelijk is er weer een vaste dienstregeling gemaakt, nu nog maar voor drie trams.
Lenz SILVERmini+ decoders 10310-02
Ik gebruikte op vorige modelbanen altijd decoders van Lenz. Nu worden door velen Lokpilot 5 micro decoders van ESU gebruikt in de modeltrams. Ik heb die in eerste instantie ook ingebouwd, maar de Riess trams rijden daarop in de eerste drie decoderstappen niet schokvrij. De cruise control heeft er moeite mee.
De inbouw van een Lenz SILVERmini+ decoder (artikel 10310-02) gaf veel betere rijeigenschappen. De tram met die decoder rijdt op de laagtse decoderstand zijdezacht stapvoets. Ik blijf de minidecoders van Lenz gebruiken.
Voor de inbouw van de decoders in de Riess tram zie de pagina De modeltrams of de post Riess PCC onder het mes.
MP3 Sound-Modul 38 130 van Uhlenbrock
Op de kleine modeltrambaan past geen overdaad aan geluiden. Dus geen sounddecoders in de trams en geen achtergrondgeluid. Stationsomroepen op mijn vorige modelbaan waren prachtig, maar nu niet meer van toepassing. Maar de techniek van die omroep gebruik ik weer voor: De trambel!
Elke tram belt voor vertrek. Dat is een goed hoorbaar en karakteristiek geluid. Dat moest ook op de modeltrambaan komen. Verder maar geen aanhoudend bellen bij oversteken, afslaan en zo. Alleen bij vertrek van een zichtbare halte één pingel.
Ik gebruik weer de geluidmodule 38130 van Uhlenbrock, voorheen geproduceerd door AVT (aardigheidje van Ted). De module kan door een wisseldecoder aangestuurd worden. Bij een schakeldecoder hoor je een klik. Bij een wisseldecoder niet en dat is wel zo prettig bij een geluidsweergave. De module heeft drie speakers voor drie onafhankelijke geluiden waarvan het volume ook onafhankelijk ingesteld kan worden. Ik heb speakers gemonteerd onder de keerlus (2x) en onder de halte (1x).
De Mp3 sound-module zoals geleverd door Uhlenbrock
Ik gebruik voor de soundmodule nog altijd oude Viessmann 5212 wisseldecoders, degelijk en nu ook tweedehands voordelig verkrijgbaar.
Viessmann 5212 en de Uhlenbrock 38130
Geen opmerkingen:
Een reactie posten