Verslag van de afbouw van de Riess HTM PCC 1200 en 1300
Na het proefbedrijf met drie HTM PCC-cars van de firma Riess besloot ik niet verder te wachten op een 1200 en 1300 van WeKra. WeKra was vol bezet met een eerste 50 stuks van de serie 1000. En Riess leverde nu ook een 1200 en 1300, maar niet in de door mij gewenste uitvoering van 1975. In overleg met Skiptram is besloten Riess te vragen om niet afgemonteerde trams te leveren in de juiste kleurstelling. Dat is gelukt en begin november kreeg ik het bericht dat de twee bij Skiptram waren gearriveerd.
Wat direct opviel was de mooie afwerking van de 1300, in tegenstelling tot de rafelige zwarte lijnen op de deuren van de 1200. Daar ging vooral de aandacht naar uit en dat was achteraf gezien best spijtig. Dat de kap van de 1200 moeilijk op het frame te schuiven was had bij mij een belletje moeten laten rinkelen.
Verder waren er geen wieldoppen meegeleverd, wat ik niet zo erg vond. Ook waren geen koppelingen bijgeleverd. Ook niet erg, want ik was toch van plan koppelingen van Harmsen Modellbau te bestellen.
De pantograaf van de 1300 werd bij Skiptram gewisseld. Verder leverde Skiptram alle decals.
Zo stonden er op 15 november twee nieuwe wagens op mijn modelbaan. Nu ik het weet kan ik het op deze foto al zien, maar ik had het toen nog niet in de gaten! Allereerst werden de frames voorzien van decoders. Daarvan stond in het vorige bericht al een plaatje. De frames waren helemaal in orde en de decoders werden getest en geprogrammeerd. Lijn 9 en lijn 12 hadden een tram!
Dan die zwarte lijnen op de deuren. Navraag leerde dat deze met een lakstift opgebracht waren. Het probleem was dat de zwarte verf er niet meer af ging met Thinner. Voorzichtig schuren met korrel 400 gaf uiteindelijk wel resultaat, maar om al het zwart weg te krijgen ging er ook wat beige mee. Weer een uitdaging: Bijschilderen met een kleur die niet in de handel was. Ik deed het met Revell wit, beige en een speldeprik groen. Dat laatste had beter blauw kunnen zijn, want het gebruikte beige was ietsje te rood. Er ontstond er een lakkleur die de door Riess gebruikte kleur voldoende benaderde. Na droging van de verf zijn er smalle zwarte decals aangebracht. Die smalle lijnen geven een onverwachte strakheid op de ruw afgewerkte tramdeuren.
Ook de andere decals zijn aangebracht. Op de 1200 heb ik de kleine "ingang" aanduidingen in zwart aangebracht zoals naar een voorbeeld op een foto uit 1975. Bij de meeste 1200-en waren deze aanduidingen in 1975 nog rood.
Door het probleem van het niet goed passen verloor ik ook een klein raampje aan de achterzijde. Ik heb dit niet terug kunnen vinden. Ik besloot zelf een nieuwe te maken. In vergelijking met de afwerking van de andere raampjes gaf dit geen gek resultaat! Als je het niet weet zie je het niet. De tram was ook al geleverd met een scheef gelijmd venster. Dat heb ik ook losgehaald en er op nieuw ingezet.
Na het aanbrengen van alle decals, het aanbrengen van nieuwe vlaggestokhouders, aangepaste vangramen en Harmsen koppelingen, heb ik de kap op het frame geschroefd. Hierbij moest ik eerst zelf de schroefgaatjes boren. De kappen waren voor de levering niet voor proef op de frame's gemonteerd, jammer!
Daarna zette ik beide trams naast elkaar op de trammodelbaan, keek recht van voren naar beide trams en wat bleek: De 1200 zakte aan één zijde door zijn hoeven. Het was geen gezicht. Ik moest een fout gemaakt hebben. Maar nee, niets te ontdekken. Ik zette de kap op de tafel en keek nog eens:
Zo krom als een banaan! Misschien overdreven, maar hier moest wat aan gedaan worden. Het liefst stuurde ik de kap terug, maar ik had hier een volle week werk in zitten.
De neus van het model zit met 1 schroef in de lengteas vast op het frame. Ik verplaatste deze zo ver als kon naar de "hoge kant" en plaatste een 1 mm vulstukje aan de lage zijde. En warempel, de helling aan de voorzijde was duidelijk minder geworden, maar de achterzijde stond nu scheef in tegengestelde richting. Ik moest voor het effect namelijk ook 1 schroef aan de deurzijde in de achterkant van de tram losser maken.
De volgende dag de tram op de baan gezet en dat viel toch tegen. Met de pantograaf op zie je het verschil weer helemaal. Verschil tussen voor- en achterzijde: meer dan drie graden!
Conclusie: Deze kap had zo nooit geleverd mogen worden! Ik ga er maar van uit dat verzuimd is de kap te controleren. Ik ga deze kap nu niet meer weg doen. Afgezien van de scheve neus is de kap erg mooi geworden. Het model staat niet voor niets in de kop van dit Blog. Eerst maar eens de reactie van de bouwer afwachten.
Naschrift 12 december 2024:
De reactie van de bouwer komt niet. De reactie van Skiptram: Skiptram gaat dit niet bij de bouwer melden. Skiptram had het gecontroleerd. Skiptram vindt dat ik het zelf vooraf had moeten zien en verhelpen. Skiptram twijfelt aan de scheefheid, op de foto is alles scheef, zo schrijft hij.
Jammer dat dit zo moet lopen. Na nauwkeurige meting blijkt dat de kap getordeerd is. (torderen = wringend draaien) Ik heb verder ontdekt dat de kap wel voorzichtig terug te draaien is. Door de kap met beleid gedurende lange tijd teruggebogen vast te zetten, in stapjes door het "nulpunt" heen, is de kap recht, uiteindelijk zelfs gedraaid in tegenovergestelde richting. Maar na verloop van tijd trekt de kap langzaam weer scheef. Vastzetten op het onderstel geeft direct weer de scheve stand:
Ik ga maar eens kijken of er na weken vastzetten beter resultaat komt. Anders wordt de 1237 bij mij de tweede wagen in een 1200-koppelstel! Vanuit een andere hoek zie je het niet:
Artitec CSA1 stadsbus HTM 117
Naast al die tramaanpassingen had ik nog wat te doen: De Artitec stadsbus. Deze was niet meer verkrijgbaar. Ik verwachtte wel een tweede run van Artitec, maar wanneer? Op Marktplaats werd de bus aangeboden, maar biedingen liepen op tot ver boven de Artitecprijs. Dan maar wachten. Tot ik zocht op Artitec en artikelnummer. En zowaar, een internetshop had hem nog liggen, maar in Luxemburg!
Voor de Artitec prijs en met (slechts) € 7 verzendkosten liet ik die niet liggen. Het was de algemene uitvoering. Dat is mooi, want de HTM uitvoering van Artitec had het oude HTM vignet. En ik wilde nog meer. De HTM bus had in werkelijkheid ook aan de deurzijde een richting- en lijnnummerfilmkast. Die moesten er komen. Dan ook maar kastjes gemaakt voor in de voorzijde. Daarbij was eigenlijk te weinig ruimte en moest er een nieuw uiterst dun glaasje worden gesneden. Dat is gelukt:
Ik heb niets met stadsbussen van de HTM, maar als er dan toch één moet komen, dan lijn 23 naar het strand van Kijkduin. Met Kijkduin had ik wat mee. En dan ook nog de huidige museumbus 117.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten