donderdag 24 oktober 2024

Een Avenio komt op bezoek

 


De modeltrambaan wordt bouwrijp gemaakt.


Terwijl op de nog bijna kale modeltrambaan voorbereidingen worden getroffen om verhardingen te gaan aanleggen rijden de PCC wagens hun testrondjes. Vooral het exact op het juiste punt halteren vergt een goede afstelling in Koploper en de decoders in de trams. 

Maar vandaag ging de aandacht uit naar een speciale gast:



Wat komt daar nou aan?


Martijn kwam op bezoek en ik had hem gevraagd een tram van hem mee te nemen om te zien hoe deze op mijn trambaan rijdt. De toekomst van 2015 in mijn modeljaar 1975. 

Hij reed fantastisch! En ik heb weer iets nieuws geleerd: De constructie van de volledig lagevloertram veroorzaakt zichtbaar uitwaaien van de bakken bij het in- en uitrijden van scherpe bogen. En dat schijnt in werkelijkheid ook zo te zijn! De voorste of achterste bak neemt de daaraan gekoppelde bak mee bij een richtingverandering. Op straat valt dat niet zo op, er is ook een demping aangebracht, maar het model laat het duidelijk zien. Heel bijzonder.

De ontwikkeling van dit fraaie model was niet eenvoudig. Skiptram heeft hierover een uitvoerig verslag geschreven op de site: Skiptram MODEL in H0 R-net Siemens Avenio 



De perrons zijn er nog niet, de brede Avenio kan nog langs de toekomstige haltes.


Het zal bij een eenmalig optreden blijven. De tram is breder dan de PCC. Ik bouw de perrons op basis van het PVR voor de GTL8, even breed als de PCC-trams. De HTM heeft de halteperrons moeten aanpassen voor de RegioCitadis en Avenio. Dat ga ik niet doen 😏, het blijft bij mij als in 1975!

De modeltrambaan kwam glorieus uit de test en Martijn zag voor het eerst zijn Avenio over een helling van 3,5% rijden! Het was een mooie ochtend.


Wat volgt:

Inmiddels is veel bouwmateriaal besteld en deels al geleverd. Ik ga met nog nooit gebruikte materialen werken en daarom eerst een proefstuk bouwen. Een proefstuk gelijk aan een strook vanaf de voorzijde van de tafel tot aan de toekomstige huizenrij. Als een dwarsprofiel in 3D (ik blijf tekenaar 😉).

Een bouwverslag hiervan volgt!

 





donderdag 17 oktober 2024

Decoder inbouw modeltram

 

Decoder inbouw in HTM PCC modeltram van Alfred Riess

De decoder inbouw is klaar en alle drie de aanwezige trams rijden hun rondjes in de vaste dienstregeling. De Lenz decoder laat de tram langzaam en vloeiend optrekken en afremmen, aangestuurd door het computerprogramma Koploper. De Lenz decoder geeft geen schokken bij lage snelheden wat de ESU decoder in dezelfde tram wel deed. Het had wellicht door decoderinstellingen in de ESU decoder verbeterd kunnen worden, maar waarom als het in één keer ook goed kan?

Wat voor mooi rijden altijd noodzakelijk blijft zijn schone rails en wielen. Daar komt niemand onderuit. Het Roco poetsblokje en de wattenstaafjes liggen gereed!

Op bovenstaande foto de verschillende frames. De bovenste zonder ruimte voor decoder inbouw, de onderste met twee vakjes net voor de motor. Om in de variant zonder de vakjes toch een decoder kwijt te kunnen heb ik zelf een vakje moeten frezen. Dat geeft rommel. Om motor en draaistellen daartegen te beschermen zijn deze eerst verwijderd.




Op de voorgrond de motor (made in China) met twee metalen cardanassen en de twee Halling draaistellen.
In het frame het is het decodervakje gemaakt en nog zichtbaar door de witte kunststof. Het kunststof van het frame is vrij hard. Ik heb daardoor alle vertrouwen in de duurzaamheid van het frame. De draaistellen zijn vrij gemakkelijk naar onderen uit te wippen. Ik hoop wel dat die tijdens het rijden altijd netjes blijven zitten, ook na langere tijd. 

De drie decoderdraden voor de verlichting zijn voor de inbouw weggenomen. Verlichting blijft, indien toch gewenst, altijd nog mogelijk door er weer decoderdraad aan te solderen. 

Met groet, Jan


donderdag 10 oktober 2024

Riess PCC onder het mes

Decoderinbouw in een PCC model van Alfred Riess



ESU Decoder ingebouwd in het Halling frame van de Riess tram.
Deze is later vervangen door een Lenz decoder.


Eventjes een decoder er in.... eventjes? Dus niet!

Wat zou ik aantreffen als ik de Riess tram zou openen? Het werd een hele operatie. Aan de onderzijde bleken drie microschroeven te zitten, nauwelijks zichtbaar onder een laag zwarte lak.... of onder een eveneens zwart gelakt messing plaatje!




Aan de achterzijde van de tram zaten twee schroeven. Na schoonkrabben waren die er makkelijk uit te draaien. Dat was anders aan de voorzijde:




Hier zat een enkele schroef in het midden, onder een (te) strak vastgezette koppeling. Over de schroef van de koppeling zat een rooster. Dat rooster, het valraam, vormt samen met de stootlat, een gevouwen messing plaatje dat vastgelijmd zit op het frame. Er zat niets anders op dan het valraam omhoog te buigen zoals op de foto. En als je dat een paar keer doet heb je het rooster los in je vingers!

Bij twee van de drie trams werd het nog erger. De los te maken messing schroef zat half onder het plaatje! Het plaatje zat muurvast gelijmd op het frame. Ik kreeg het er niet af. Ik heb het messing boven de schroef -heel voorzichtig- weg gefreesd. Daarna kon ook hier het messing schroefje er uit.

Na het opzij leggen van de drie schroefjes en het omhoog schuiven van de kap kwam de volgende verassing: Het metalen interieur zat vastgelijmd op het frame! Dat interieur moest er wel af.....




Gelukkig was de lijm week en er kon beetje bij beetje een opening getrokken worden. Met een scherp mesje moesten de lijmdraden worden doorgesneden. Toen kon het interieur ter zijde worden gelegd. Bij één tram zaten ook stroomdraden vastgelijmd. Niet zo erg, want die werden toch vervangen.

Nu bleek ook dat stroomafnemers bij drie wielen op de flenzen stonden in plaats van aan de binnenzijde er tegenaan.




Daar kon ik nu makkelijk bij, maar vanaf de onderzijde van de tram is dat niet op de juiste wijze te doen. Als je een tram zo afgeleverd krijgt ........

Dan over de plek voor de decoder. In de boven genoemde tram waren twee lage nokken vlak voor de motor. Dat werd de decoderruimte (op de eerste foto). Maar in een volgende tram (onderstaande foto) waren de nokken hoger. Daar heb ik de Lenz decoder aan het interieur geplakt. Boven de cardanas was daar ruimte voor. Ik ga nog proberen de hoge nokken te verlagen. Ik vind de plek voor de motor beter dan het plakwerk. (Zie ook volgend bericht: Definitieve plek decoders )



Lenz decoder hier nog aan het dak geplakt, later (na freeswerk) voor de motor geplaatst.


Bij de allereerste tram had ik de decoder op het achterbalkon gelegd. Ook al valt dat niet zo op, ik vind dat de decoder niet zichtbaar moet zijn. Maar als er ook verlichting ingebouwd moet worden? Dan moet er echt wat aan het frame en/of interieur veranderen.


Conclusie:

Decoder inbouwen bij de Riess tram is een hele uitdaging, maar wel te doen. Het open maken van de tram biedt tevens gelegenheid eventuele foutjes te herstellen. Achteraf geeft het een goed gevoel als de tram door een eigen bijdrage beter rijdt. 


Het resultaat:

Bij de Lokpilot 5 microdecoder van ESU rijdt de tram goed in de hogere decoderstappen, maar gaat soms schokken in de drie laagste decoderstappen. Misschien is dat er nog uit te halen door de instelling van de decoder te wijzigen maar:

De Lenz decoder gaf direct een zijdezachte loop, ook in de laagste decoderstappen. Gemeten snelheid in tweede stap: 4 km/uur! 

De drie trams zijn na decoder inbouw in een proefbedrijf ingezet, de tram met de Lenz decoder zoemt zachtjes over de rails, de beide anderen blijven schokken bij het stoppen en optrekken. Het moet de cruise control zijn, ik had het al eens eerder bij mijn Bemo modellen. 

De decoderkeuze wordt Lenz SILVERmini+, artikel 10310-02.



Drie trams in dienst, plaatje aanklikken voor een leesbaar beeld.


Wordt vervolgd, Jan




zondag 6 oktober 2024

Railbouw klaar!

 


Het gewenste plaatje komt in beeld.

Op 3 oktober was de modeltrambaan spoortechnisch gereed. Ook kon de rijdende tram op het computerscherm gevolgd worden. Vanwege de plek in de woonkamer is de baan direct wat aangekleed met een bomenrij van MBR. Deze bomen waren al een tijd geleden voor dat doel uitgezocht.



De modeltrambaan op 4 oktober 2024.


Een grote verrassing was het toch gemakkelijk voor kunnen buigen van flexrail. Door de losgehaalde spoorstaaf snel langs vastgezette schroeven te trekken is een juiste boog te verkrijgen. Op de pagina De bouw meer hierover.



Voorbuigen van flexrail, rechtsvoor de eenvoudige "buigmal",
daarachter de al voorgebogen spoorstaven.


En dan op één middag plantgaten "graven" en de geplante bomen ook snoeien:





De proefritten zijn even onderbroken ......



Nog een paar plaatjes, waarbij gemakkelijk te bedenken is hoe het er daar later uit gaat zien:






Het schaduwstation met links op de voorgrond een extra programmeerspoor:



  
In de komende tijd gaat de aandacht uit naar het computerprogramma en de inbouw en instelling van de  decoders in de trams. Daarna volgt een uitgebreid testprogramma.

De bouw gaat later in de winter verder met de aanleg van alle verhardingen zoals wegen, trottoirs en halteperrons. 

Met groet, Jan