Na de aanleg van het spoor ben ik begonnen met de overige infrastructuur. Rijweg, parkeerhavens, trottoirs en halteperrons. Alles zo goed mogelijk zoals het er in 1975 uitzag. Geen moderne prefab elementen in de overpaden, maar straatwerk tussen stukjes groefrail. Geen verlagingen in de trottoirband bij oversteekpunten. Er is sinds die tijd veel veranderd!
De modeltrambaan op 14 november 2024.
Het proefstuk was een succes, ik had zin in het grote werk. Maar dat viel niet mee. Op het kleine proefstukje leek het gemakkelijk, maar op langere stukken was er altijd wel iets niet in orde. Zo bleek de tegelverharding van Redutex niet strak in lijn te zijn. Snijden op tegelvoegen was niet mogelijk. Voegen moesten later worden bijgewerkt. Ook het kiezen van de juiste dikte van het karton onder de verhardingen was een aardige opgave.
Grijskarton 1, 1.3 en 2 mm, wit papier 0.1, 0.3 en 0.5 mm.
Tegels mogen slechts ietsje boven de trottoirband uitkomen maar vooral niet er onder. Ook het maken van het gootje was lastig. Het meeste werk zat echter in de hoekstukken van de trottoirbanden. Die heeft Juweela niet in schaal 1:87. Ik heb ze gezaagd uit een roerhoutje van de juiste dikte. Gepruts op de millimeter! Het roerhoutje liet zich met een figuurzaag heel goed zagen.
Een verfroerhoutje als materiaal voor trottoirband hoekstukjes.
Na vastlijmen op de modeltrambaan was het hout nog goed bij te werken. Voor de Haagse langsparkeerhavens had ik alleen 90 graden hoekstukken nodig.
Banden stellen..... het leek weer werk 😀
Tegelgoot met straatkolkrooster. Gleufjes in het rooster wel overdwars!
Na aanbrengen van de rijbaan bleven nog naden zichtbaar.
Na het aanbrengen van de rijbaanverharding bleek deze toch niet overal glad tegen de goot aan te sluiten. Ik heb die openingen weggewerkt door ze met Koemo "Steinmehl" Weg 15 (0-0.15 mm) op te vullen. Ook ruimtes tussen tegels en hoekbandjes zijn hiermee opgevuld.
Wegverharding met daarin straatkolk- en inspectieputdeksels van Markenburg.
Voordat de trottoirbanden langs het asfalt gesteld gaan worden is eerst de tramhalte van tegelverharding voorzien. Ook hier was het weer goed meten om goed lijkende hoogtes te krijgen. Uiteindelijk zal de trottoirband langs het halteperron op 14 mm uit hart spoor liggen en 2 mm boven de spoorstaaf uitkomen.
De helling naar het perron over 5 cm lengte met 2 mm hoogteverschil oogt best goed.
In het overpad zijn vooraf kleine stukjes groefrail aangebracht. Deze groefrail is te breed, maar is uiteindelijk maar 0,8 mm breder dan een echte groefrail op schaal. In het voorbeeld heb ik 4,5 tegel tussen de groefrails gezien. Nu liggen liggen er bij mij 4.
Groefrail door een Minitrix spoorstaaf tegen de Rocoline spoorstaaf te solderen.
Het overpad op 17 november 2024
Wordt vervolgd, Jan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten